Strona głównauslugi

Olej przepracowany ważne informacje dla restauratorów i nie tylko

Data: 2019-11-09, Data edycji: 2020-03-02

Olej przepracowany to odpad niebezpieczny, z którym musi się mierzyć każdy restaurator, właściciel hotelu, a także mechanik i właściciel warsztatu samochodowego. Przepisy jasno określają, co takim olejem jest, kiedy mamy z nim do czynienia, a także co z nim zrobić i jak to zrobić. W tym, jak i w każdym innym przypadku nieznajomość prawa i procedur obchodzenia się z odpadem niebezpiecznym jest szkodą dla osoby, które tej wiedzy nie ma.

Czym jest olej przepracowany i kiedy mamy z nim do czynienia?


W przypadku oleju przepracowanego wiele osób ma wątpliwości dotyczące tego, kiedy możemy o nim mówić. Sprawa jest jednak bardzo łatwa. Olej przepracowany to taki, który osiągnął pewną temperaturę, po której osiągnięciu zaczyna wydzielać rakotwórcze związki.
W przypadku oleju spożywczego jest to jeden cykl smażenia. Podgrzewamy olej, smażymy na nim, wylewamy. Próby ponownego podgrzewania, ponownego smażenia to trucie siebie i osób, które będą spożywały przygotowywane przez nas posiłki.

W przypadku oleju samochodowego, z przepracowanym olejem mamy do czynienia wtedy, kiedy pozbywamy się go z silnika. Wymiany płynów w silnikach samochodów powinny być wykonywane przynajmniej raz w roku, jednak wiele modeli, zwłaszcza tych starszych, wymaga, aby robić to częściej. Dzięki temu samochód pracuje i działa sprawniej.

Jak przechowywać olej przepracowany?


W przypadku restauracji, gdzie każdego dnia powstają litry przepracowanego oleju, nie da się zorganizować wywozu go tak często, jak byłoby to konieczne. Dlatego też bardzo istotny jest sposób przechowywania takiego oleju, a także bezpieczeństwo osób, które mogłyby z tym olejem mieć jakikolwiek kontakt. Odbiór oleju przepracowanego, przez profesjonalną firmę, poprzedzony jest dostarczeniem specjalistycznych beczek, które służą właśnie do składowania i przechowywania oleju. Beczki chronią przed ulatnianiem się niebezpiecznych związków z oleju, przed nieplanowanym kontaktem ze szkodliwą substancją, a także służą temu, aby wygodnie transportowało się go do punktu utylizacji.

Umowa z firmą i stały wywóz


Szukając dobrej firmy do wywozu oleju przepracowanego, należy wziąć pod uwagę wiele ważnych aspektów. Jednym z nich powinna być na pewno cena, a także dostępność, pewność i zaufanie. Odbiór przepracowanego oleju nie leży w kompetencjach restauratora, czy mechanika, jednak jego obowiązkiem jest sprawdzenie, czy na pewno trafia on tam, gdzie powinien, czyli do utylizacji.

Przeczytaj również:

Bogactwo różnorodności, czyli nie samym chlebem człowiek żyje Piekarnia rodzinna Guzik oferuje tradycyjnie pyszny chleb, bułki, ciasta i ciastka kruche, pączki i przekąski